Slidgigt inddeles i stadier
I et normalt led fungerer ledbrusken som en beskyttelse af de knogleender, der gnider mod hinanden. I et led med slidgigt mister ledbrusken sin glatte overflade og bliver i stedet uregelmæssig og flosset.
Et led med slidgigt bliver ofte stift, og man får sværere ved at bevæge det. Leddet bliver samtidig mindre stabilt, og bevægelserne bliver derfor uhensigtsmæssige, så leddet bliver hurtigere overbelastet. Brusken forsvinder efterhånden helt, knoglerne forandres, ledkapsler og ledbånd bliver tykkere, og musklerne bliver svagere.
Det raske led
Ledbrusken i et rask led er glat og fin og sørger for, at knoglerne bevæger sig gnidningsløst og smertefrit i forhold til hinanden.
Begyndende slidgigt
Inde i leddet sker der mikroskopiske forandringer i ledbrusken. Først bliver den tykkere for senere at svinde ind og få små sprækker, der efterlader en flosset overflade. Kun en MR- eller ultralydsskanning eller en kikkertundersøgelse kan afsløre slidgigten på dette stadium. Men det er som regel kun, hvis der er mistanke om f.eks. en inflammatorisk gigtsygdom (leddegigt m.fl.) eller deciderede skader, som er forårsaget af konkrete hændelser, at man vil tilbyde denne type undersøgelser.
Let slidgigt
Smerterne er værst, når det syge led skal i gang efter en pause. De forsvinder typisk, når leddet er varmet op, men kommer igen, hvis det bliver overbelastet. Du vil også kunne opleve, at tilstanden bliver både synlig og ”hørlig”: Leddet kan hæve og blive varmt, og det kan lyde som om, der er ”grus i maskineriet”. Det sker, fordi ledbrusken bliver nedbrudt, og leddet er irriteret og betændt.
Moderat slidgigt
Leddet virker stift og ubevægeligt. Nu begynder knoglerne at reagere på, at ledbrusken er ved at forsvinde. Knogleenderne bliver tykkere og mere flade med udvækster ved knoglekanterne. En klinisk undersøgelse vil afsløre både hævelser og lyde, ligesom de udvækster, der opstår på knoglen, kan mærkes gennem huden ved f.eks. fingerled, storetå eller knæ.Gigten kan ses på røntgenbilleder.
Svær slidgigt
Bevægeligheden i leddet er nedsat markant, og musklerne omkring det er svundet kraftigt ind. Fejlstillinger, med for eksempel skæve fingre i yderleddene, er et sikkert tegn. Ledbrusken er helt forsvundet i større områder af leddet, og knogleforandringerne er tydelige.
Diagnose på slidgigt
Diagnosen “slidgigt” stilles ud fra sygehistorie, bevægeundersøgelse af leddet samt røntgen og/eller ultralydsscanning.
Behandling af slidgigt
Vi er specialister i at diagnosticere og behandle slidgigt. Selve slidgigten er en kronisk tilstand, men smerter og funktionsindskrænkninger kan forbedres med den rette behandling og vejledning i kropsholdning, træning, ernæring og eventuel vægtkontrol. Vi har mange års erfaring med planlægning af behandlingsforløb, samt forebyggelse hos patienter med både let og svær slidgigt. Et behandlingsforløb vil typisk indeholde kiropraktisk behandling, massage, øvelsesvejledning og information om sygdommen.